050 5255 713

Diabetes Diabeetikon on erityisen tärkeää pitää hyvää huolta jaloistaan, koska diabetes altistaa jalat vammoille ja tulehduksille. Tämä johtuu siitä että varpaita ja jalkateriä suojaava tuntoaisti ja kipuhälytysjärjestelmä saattaa hidasti kadota. Tutki jalat päivittäin. Tarkista ettei ihossa ja kynsissä ole haavaumia tai muutoksia. Opettele tunnistamaan tulehduksen ensi oireet. Näitä ovat ihon kohonnut lämpötila, punoitus ja turvotus. Kipu ja arkuus viittaavat siihen että kipuhälytysjärjestelmäsi toimii yhä. Jalat tulisi tarkistuttaa säännöllisesti.

Psoriasis Ihosairaus, joka aiheuttaa muutoksia mm. jalkaterissä. Iho oireina paksuuntunut iho ja hilseläiskät, jotka voivat halkeilla ja tulehtua. Kynsi oireina paksuuntuneet kynnet, kynsilevyn irtoaminen, värimuutokset jne. Niveloireina varpaiden kärkinivelten tulehdus, kosketusarkuus ja jäykkyys. Hoito ihotautilääkärin ohjeiden mukaan, tehokas rasvaus ja säännölliset käynnit jalkahoidossa ovat usein tarpeen.

Kynsien leikkaus, ei liian lyhyiksi, ei pyöristystä, leikkaa mahdollisiman suoraan.

Pehmeät tai hauraat kynnet. Pehmeiltä tuntuvat tai hauraat kynnet johtuvat usein keratiinproteiinin puutteesta. Keratiinin puutos taas johtuu yleensä nopeasta laihduttamisesta tai jostakin muusta äkillisestä ruokavalion muutoksesta. Ongelman voi ratkaista syömällä runsaasti proteiinia sisältävää ruokaa, ottamalla päivittäin B-vitamiinia. Muita kynsien haurastumista aiheuttavia ovat esim. mani- ja pedikyyriaineiden sisältämät kemikaalit sekä sairaudet, kuten Chronin tauti ja anemia.

Kynsidystrofia, kynnen kasvu epämuotoisena, on ikääntymiseen liittyvä kynsimuutos. Kynsilevy on paksu ja hauras. Se muistuttaa toisaalta psoriasiskynttä, toisaalta sinikynttä. Kotkankynnet ovat kynsidystrofian muoto, jossa kynnet ovat paksut, kellertävänsameat ja käyristyneet. Se johtuu ikääntymisestä ja huonontuneesta verenkierrosta jaloissa.

Sisäänkasvanut kynsi. Isovarpaan, joskus jonkin muunkin varpaan kynnen reuna painuu kynnen vieruskudokseen sisään aiheuttaen siihen herkästi tulehduksen. Kynnenvierus kudos kasvaa osittain kynnen päälle ja estää tulehduksen parantumista. Alkavassa tulehduksessa hoidoksi riittää kylvettely lämpimässä vedessä 1-2 krs päivässä ja jokin antieptinen voide. Pitkittynyt tulehdus vaatii lääkärissä käyntiä. Sisäänkasvaneissa kynsissä, saat apua myös jalkahoitajalta.

Valkeat täpälät kynsilevyssä ovat yleensä seurausta kynnen vamman aiheuttamasta lievästä häiriöstä kynnen kehityksessä. Valkoinen pinnallinen kynsisilsa voi ulkonäöltään muistuttaa niitä.

Pitkittäiset uurteet, vanhemmiten kynsiin tulee lähes jokaiselle pitkittäisiä uurteita. Se ei ole mitenkään erityinen merkki sairaudesta. Rosokynsi ilmiössä yksi tai useampi kynsi muuttuu karheiksi, niissä on tiheässä pienen pieni kuoppia ja ne hilseilevät.

Rosokynnet ovat yleisimpiä lapsilla (kynnen kasvuhäiriöitä). Aikuisilla rosokynnet liittyvät tavallisesti ihosairauksiin, kuten pälvikaljuuteen, punajäkälään tai psoriasiin.

Kynsisieni eli -silsa on kynnen sienitulehdus. Kynnessä oleva sinie-infektio ei ole hengenvaarallinen ja harvoin edes haittaa aiheuttava. Tavallisimmin kynsisilsa alkaa kynnen kärki- ja sivuosien juostemaisista, kellertävistä värimuutoksista. Edetessään kynsisilsa paksuntaa ja haurastuttaa kynttä. Usein kynsisilsapotilaalla on myös jalkapohjan tai varvasvälin sieni-infektio. Sienikynsi voi toimia myös infektioporttina bakteereille, jotka voivat aiheuttaa esim. ihonalaisia tulehduksia. Ennen kaikkea kynsisieni on esteettisesti ruma. Kaikki kynnen paksuuntumat ja epämuodostumat eivät ole silsaa.

Kovettuma Syntyvät jalkapohjien kuormitusalueille, isovarpaiden sivuille sekä vasaravarpaiden päihin. Kovettuma on yleensä laaja-alainen, joustamaton ja väriltään kellertävä. Kovettumat syntyvät ihoon mekaanisen rasituksen takia, iho yrittää siis suojata itseään kovettamalla ihoa. Urea-pitoinen voide on hyvä hoitovoide.

Känsä AIheutuu ihoon kohdistuvasta paineesta ja hapen puutteesta, jolloin iho kovettuu. Tavallisin syy on jalkaterän virheasento tai alla oleva kyhmy. Kiinnitä huomiota jalkineisiin sekä sukkiin. Niiden tulee olla oikean kokoiset, eivätkä saa puristaa varpaaita yhteen.

Syylä On pienehkö hyvänlaatuinen kasvain iholla. Hoitamattoma syylät paranevat parissa vuodessa joka toiselta potilaalta. Syylät saattavat myös uusiutua. Syyliä esiintyy yleensä käden tai jalan alueella. Noin 10% alle kouluikäisistä saa tartunnan. Syylän suurin haitta on kosmeettinen, mutta tietyillä alueilla kuten esim. jalkapohjassa ne voivat aiheuttaa myös kipua. Syylät ovat papillooomavirusten (HPV) aiheuttamia.

Vasaravarvas Tarkoitetaan 2-4. varpaita, joka/jotka ovat koukistuneet tyvi- ja/tai kärkinivelestä. Varpaan koukistuessa, osuu varpaanpää alustaan ja vastaava päkiänivel ojentuu. Aiheuttahia on monia, mm. erilaiset niveliin ja jänteisiin kohdistuvat sairaudet, ahtaat ja pienet kengät, korkea korkoiset kengät, pitkä 2.varvas ja korkea holvinen jalka.

Vaivaisenluu Jalkaterän ongelma, jossa isovarvas kääntyy toisiin varpaisiin päin. Usein isovarpaan tyvinivel ja siihen liittyvä limapussi kipeytyvät ja turpoavat. Vaivaisenluu on seurausta jalan rakenteen ja toiminnan häiriöistsä, jossa isovarpaan tyviniveleen kohdistuu poikkeava rasitus. Perintötekijöillä on vaikutusta ongelman syntyyn, mutta myös korkeakorkoisten ja kapeakärkisten kenkien käyttö. Jalan muuttunut rakenne voi johtaa hiertymien ja känsien syntymiseen. Kivun seurauksena jalan toiminta muuttuu ja kipualue leviää nilkkaa jopa sääreen asti. Vaivaisenluun ongelmiin löytyy päivä- ja yökäyttöön tarkoitettuja tukilastoja. Silikonisia suojia sekä varvasväli ortooseja.